These are questions from an amsco packet:

Chapter 1 midterm questions

1. In the 1500s, Native Americans possessed a wide range of complex cultures. Each of the following gives evidence to support this statement except:
A. The Aztec Capital of Tonchtitlan
B. The organization of Inca Society
C. Native Americans susceptibility to European disease
D. The Mayas agricultural system
E. The Maya calendar

2. Which of the following best describes the way Europeans treated the Native Americans in the 1500s and 1600s?

A. Native Americans were regarded as inferior people subject to Christian domination
B. Native American ways of life were respected
C. Since nothing of value could be learned or obtained from the Native Americans, Europeans thought it was permissible to exterminate them
D. Europeans cultivated good relations with Native Americans and sought to make them economic partners
E. Only the English believed that Native Americans should be treated fairly

3. Which of the following was the least important factor behind European exploration and settlement in the 16th century?

A. Increase in scientific knowledge and technological change
B. Population increase
C. Development of nation-states
D. Competition of trade
E. Religious commitment

4. By the end of the 16th century, all of the following were generally true about Spain’s colonial empire except

A. It was controlled by a bureaucracy in Madrid
B. The Roman Catholic Church had great influence
C. New universities were spreading education and culture
D. Families continued to emigrate from Spain
E. Great wealth was being sent back to Spain

5. The delay in founding English settlements in the Americas was the result of

A. weak English monarchs
B. the lack of English territorial claims in the Americas
C. Failure to develop trade with other nations
D. Fear of Spain
E. Religious upheavals in England

6. At the beginning of the 17th century, all of the following factors served to increase the English role in America except

A. defeat of the Spanish Armada
B. population growth
C. royal leadership
D. development of joint-stock companies
E. emigration for religious reasons

7. The survival of the Jamestown colony can be most directly attributed to the

A. religious spirit of the settlers
B. management of the Virginia Company
C. development of a tobacco industry
D. location of the settlement
E. nobles’ diligent search for gold

8. Which of the following sources would be most useful in studying the development of democratic institutions in the early colonial period?

A. the Edict of Nantes
B. the first charter of the Virginia Company
C. Columbus’ journal
D. The Treaty of Torsdellias
E. the Mayflower Compact

9. Which of the following statements is the most widely accepted description of Columbus’ accomplishments?

A. He discovered a New World
B. He bears much of the blame for oppressing Native American peoples in North America
C. He started a permanent relationship between Europe and the Americas
D. He is responsible for most of the problems in the Americas during the colonial period
E. His heroic deeds will always be respected by fair-minded American citizens

10. The issue of religion figured most prominently in the consideration of which of the following

A. the settlement of Jamestown
B. the establishment of Puritan colonies in Massachusetts
C. France’s Indian policy
D. Discoveries by the Spanish conquistadors
E. Spain’s support of Columbus’

11. The Pilgrims were also known as Separatists because they?

A. Wanted to separate Plymouth from the Massachusetts Bay Colony.
B. believed in the complete separation of church and state
C. Broke all ties with the Church of England.
D. Were the first to declare independence from Great Britain.
E. tried to isolate the Native Americans from white settlers

12. Jamestown survived as the first permanent British settlement in America because of?

A. the emergence of tobacco as a cash crop
B. the settlers who followed the example of Roanoke
C. the religious convictions of its first settlers
D. The mild climate of Virginia.
E. Its use of Indian slaves as a labor force.

13. The Mayflower Compact could best be described as?

A. a detailed frame of government
B. A complete constitution.
C. A business contract.
D. A foundation for self-government.
E. An enumeration of the causes for leaving England and coming to the New World.

14. Which of the following correctly describes the attitude of most English settlers toward the Indians and their way of life?

A. They assumed the Indians to be their inferiors and showed little respect for Indian society.
B. They accepted and respected the differences between their own culture and Indian culture.
C. They were very interested in understanding as many aspects of Indian culture as possible.
D. They were openly hostile toward the Indians and had no thoughts of living in peace with them.

15. Indentured servants were important to the development of the 17c Chesapeake because they?

A. Were usually artisans who brought needed skills to the area?
B. Provided a relatively cheap and abundant source of labor for Chesapeake tobacco planters.
C. Brought new ideas concerning the cultivation and cure of tobacco.
D. Provided labor for important public projects undertaken by the colonial governments of Virginia and Maryland.

16. In the 17c, the Great Migration refers to the?

A. Settlement of the Puritans in Massachusetts Bay and other colonies.
B. Trade in slaves between West Africa and the West Indies.
C. Immigration of Irish to the colonies.
D. Expansion of white settlement across the Appalachian Mountains.
E. Settlement of French-speaking Arcadians in Louisiana.

17. The Mayflower Compact is significant in American political thought because?

A. In it the people regard themselves as the source of political power.
B. It was copied for the Massachusetts Bay Charter.
C. In it the people agreed to be bound by the will of the majority.
D. In it church and state are separated.
E. In it were provisions guaranteeing civil rights for women and blacks?

18. As a result of the cultivation of tobacco in Virginia?

A. The large estates were divided into smaller agricultural units.
B. A scattered pattern of settlement emerged in the colony.
C. The Virginia Company began to send male laborers to the colony.
D. settlers began to congregate in urban areas

19. The Virginia Company attracted new settlers to its colony after 1609 by?

A. Offering them a share of the company's profits.
B. advertising the benefits of Virginia's healthy environment and comfortable living conditions
C. Promising free land at the end of seven years' labor for the company.
D. Paying significantly higher wages than those prevailing throughout Europe.

20. The headright system adopted in the Virginia colony?

A. Determined the eligibility of a settler for voting and holding office.
B. Toughened the laws applying to indentured servants.
C. encouraged the development of urban centers
D. Prohibited the settlement of single men and women in the colony.
E. Gave 50 acres of land to anyone who would transport someone [like an indentured servant] to the colony.


Answer Key:

1. C
2. A
3. B
4. D
5. E
6. C
7. C
8. E
9. C
10. B
11. C
12. A
13. D
14.A
15. B
16. A
17. C
18. B
19. C
20. E